Ga naar inhoud

Innovatie

Waarom Friesland de Hoofdstad van Watertechnologie is

Wie Friesland zegt, zegt water. Daar hebben we hier namelijk nogal wat van. En dankzij de uitdagingen die het water met zich meebrengt, hebben we ons er eeuwenlang in kunnen specialiseren. Niet alleen als zeilers en schaatsers, maar ook als wetenschappers, bouwers en innovators. Friesland, met Leeuwarden als European Capital of Watertechnology, is dan ook koploper op het gebied van watertechnologie. Het is daarmee de perfecte bestemming voor symposia, congressen, meetings en events in het teken van water en duurzaamheid. Kijk maar.

  • Elfstedenhal - duurzaam op de schaats

    Elfstedenhal - duurzaam op de schaats

    Hoe bouw je een ijshal die energie-neutraal opereert? In Friesland weten ze het. In de Leeuwarder Elfstedenhal vind je de duurzaamste ijshal ter wereld. De energie wordt gewonnen uit methaangas, van de afvalverwerking verderop. De warmte die de koelinstallatie vervolgens produceert, wordt gebruikt voor verwarming van het gebouw en het douchewater. Zo weten ze hier vierhonderd meter ijsbaan, een shorttrack, ijshockeyhal en café draaiend te houden zonder een kuub aardgas te verbruiken.

    Meer over de elfstedenhal

  • Woudagemaal - oudste ter wereld

    Woudagemaal - oudste ter wereld Beeldbank 5362.

    Friesland is van oudsher verbonden met water. Landschappelijk, historisch en cultureel. Het komt allemaal samen in het Ir. D.F. Woudagemaal (Woudagemaal), het oudste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Het bestaat in 2020 al 100 jaar, maar speelt ook vandaag de dag nog een cruciale rol in de Friese waterhuishouding. In tijden van hoogwater wordt het ingezet zodat de Friezen droge voeten houden. Boek deze locatie voor vergaderingen en diners, of als onderdeel van een ‘op het water’-arrangement.

    Lees meer over het woudagemaal

  • Afsluitdijk Wadden Center - nieuwe kijk op de Afsluitdijk

    Afsluitdijk Wadden Center - nieuwe kijk op de Afsluitdijk Beeldbank 5201.

    Het duurzame Afsluitdijk Wadden Center is een nieuw, architectonisch hoogstandje op de Afsluitdijk. Het grafische gebouw is een unieke locatie voor meetings en events. Een blijvende expo vertelt je alles over het gebied en de locatie is een uitstekende plek voor inhoudelijke teamuitjes met lezingen, rondleidingen of een tour door het gebied. Het restaurant en de vergaderzalen met uitzicht over het IJsselmeer maken deze bijzondere plek helemaal af.

    lees meer

  • Vismigratierivier - de enige in zijn soort

    Vismigratierivier - de enige in zijn soort

    Uniek in de wereld: de Vismigratierivier die in de Afsluitdijk wordt aangelegd. Deze bijzondere constructie zal de Waddenzee en het IJsselmeer weer met elkaar verbinden, zodat vissen naar zoet water kunnen zwemmen om zich voort te planten. Daarnaast zorgt de ‘onderdijkse rivier’ voor gezond water en herstelt het de zo belangrijke biodiversiteit in het meer. Fijne bijkomstigheid: bezoekers kunnen straks dwars door de dijk wandelen om duizenden vissen voorbij te zien zwemmen.

    lees meer

  • Blue Energy - when life gives you water...

    Blue Energy - when life gives you water... Van Yvonne ontvangen in de mail. ^WH

    Water. Als je er zoveel van hebt, maak er dan vooral het beste van. Midden op de Afsluitdijk vind je daarom de Blue Energy proef-installatie. Hier wordt getest met het opwekken van energie uit zout en zoet water. Het is een vorm van CO2-vrije, duurzame energie. Het Afsluitdijk Wadden Center draait al op deze bijzondere vorm van energie. Als je er bent, bekijk dan vooral de modelversie van deze installatie om er alles over te weten te komen. 

    Lees meer over Blue Energy

  • Wetsus - toveren met water

    Wetsus - toveren met water

    Als land dat altijd de strijd voert tegen het zeewater, kun je ook kijken hoe je dat zeewater juist bruikbaar kunt maken. Het Friese Wetsus is hierin een toonaangevende organisatie die onder andere onderzoekt hoe je op duurzame manier het zoute zeewater drinkbaar kunt maken. In hun iconische gebouw in Leeuwarden, dat wat wegheeft van de boeg van een schip, geven ze met veel plezier informatieve rondleidingen.

    Lees meer over water technology

  • WaterCampus - internationaal waterknooppunt

    WaterCampus - internationaal waterknooppunt

    WaterCampus Leeuwarden vind je ook al op zo’n bijzondere plek. Vanuit een oude kerk, die is opgenomen in het campusterrein, opereert WaterCampus als knooppunt van de Nederlandse watertechnologiesector. Zo organiseert de instelling de samenwerking tussen (inter)nationale bedrijven, kennisinstellingen en overheden in de watertechnologiesector. En dat allemaal om innovatie, onderwijs en ondernemerschap te stimuleren.

    lees meer

  • Warm Heeg - aquathermie van het meer

    Warm Heeg - aquathermie van het meer

    Friesland wil het water ook gebruiken om warmte op te wekken, met waterdorp Heeg vooraan in de rij. Heeg wil als eerste dorp alle 864 woningen aansluiten op een warmtenet dat gevoed wordt met energie uit het naastgelegen Hegermeer. De techniek die de inwoners daarvoor willen gebruiken heet TEO (Thermische Energie uit Oppervlaktewater). De warmte die ze daaruit oogsten wordt 160 meter diep opgeslagen in de bodem, waardoor het dorp er ook in de winter uit kan putten. Uiteindelijk wil de Provincie deze techniek in heel Friesland kunnen toepassen.

    lees meer

  • Waddeneilanden - proeftuin van circulariteit

    Waddeneilanden - proeftuin van circulariteit

    De Waddeneilanden liggen midden in UNESCO Werelderfgoed. Daar moet je goed op passen. De bewoners tekenden daarom een ambitie-manifest en streven er samen naar om zelfvoorzienend te worden op het gebied van energie en water. Een geweldige locatie voor inhoudelijke events, want de eilanden zijn een proeftuin voor innovaties. Bezoek bijvoorbeeld Kampus Vlieland, een duurzame organisatie die teamuitjes en heidagen combineert met duurzaamheid en onderzoek.

    lees meer over lab vlieland

  • Hydroloop

    Hydroloop

    Nog zo'n mooie duurzame innovatie rondom water: Het awardwinning Hydroloop verzamelt, reinigt en hergebruikt het water van douches, baden, wasmachines, wasbakken en airconditioninginstallaties.  Huishoudens kunnen hiermee de helft aan water besparen. De Hydraloop won op de CES 2020 (Consumer Electronics Show in Las Vegas) de innovatieprijs van de beurs. En werd door Time Magazie uitgeroepen tot een van de 25 beste producten op deze beurs.   

    lees meer